вул. Центральна, 55Г місто Торецьк Донецька обл. 85200

Що треба знати про поліомієліт!

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, що уражує нервову систему і викликає повний параліч. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, заражену їжу та воду. Симптоми захворювання: висока температура, втома, головний  біль, нудота,  регидність шиї та біль у кінцівках. Найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років. Саме тому важливе значення має своєчасна вакцинація.

Близько 5% хворих помирають через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури. У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності. Інші небезпечні ускладнення поліомієліту – пневмонія, міокардит, важкі шлунково кишкові розлади з кровотечею, проривом, виразками, кишкова непрохідність.
Поліовірус стійкий в навколишньому середовищі. Він зберігає свої інфекційні властивості в стічних водах при 0°С протягом місяця. Нагрівання при температурі 50°С вбиває вірус протягом 30 хвилин у воді, а при 55°С – в молоці, сметані та маслі. Вірус стійкий до УФ-променів і висушування, а також до хлорвміщуючих дезінфектантів (хлорне вапно, хлорамін).

Поліомієліт невиліковний, але його можна попередити за допомогою вакцинації.

Щеплення проти поліомієліту входять до календаря профілактичних щеплень:

  • вакцинація складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 3, 4 і 5 місяців, перші 2 щеплення –  з використанням інактивованої
  • вакцини проти поліомієліту (ІПВ);
  • ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років з використанням оральної поліомієлітної вакцини (ОПВ).

Крім того, з метою профілактики поліомієліту необхідно:

  •  додержуватись правил особистої гігієни (миття рук);
  •  свіжі овочі, фрукти, сухофрукти та зелень перед вживанням після миття під проточною водою ополоснути кип’яченою чи бутильованою водою.

Шановні батьки!
Терміново звертайтесь за медичною допомогою, якщо у дитини, раніше не вакцинованої проти поліомієліту, спостерігається висока температура, головний біль, біль у горлі, м’язах та кістках, нежить блювота, раптове порушення ходи.

Адміністрація КНП «ЦПМСД» міста Торецька